Monday, February 21, 2011

~i baru update...~

Salam...

baru update my blog...
tu pun dalam keadaan malas...
baru masuk kan entry2 baru..
and lagu baru...jengjeng..
pastu sempat lagik "memeriahkan blog nie"...
so kepada sapa yang sudi baca blog nani yang biasa2 jer nie..
thank you taw...

so..before nani leave this blog..nani nak kongsi tips2 sikit ngan korang...


umpulan.info - Untuk dapat mengatasi masalah bibir kering dan pecah-pecah,

kita perlu mengetahui apa saja penyebab bibir kering dan pecah-pecah.

Penyebabnya antara lain sebagai berikut:

  • Polusi udara dan debu
  • Perubahan suhu yang dapat membuat bibir Anda tidak dapat beradaptasi sehingga menyebabkan bibir pecah
  • Makanan yang terlalu asam atau asin
  • Merokok, kebiasaan minum kopi atau minuman alkohol
  • Kurangnya konsumsi buah atau sayuran
  • Kurang minum air
  • Menggunakan kosmetik yang bahan kimianya terlalu keras atau karena alergi terhadap kosmetik tertentu
  • Pasta gigi yang mengandung banyak detergen
  • Kebiasaan menjilat bibir dengan air liur

Setelah mengetahui penyebab bibir kering dan pecah, kita hendaknya melakukan pencegahan agar kita tidak merasakan bibir pecah yang dapat membuat kita kurang percaya diri. Beberapa cara untuk mencegah bibir kering dan pecah antara lain sebagai berikut:

  • Gunakan lipbalm yang mengandung

    tabir surya dan pelembab

    Sinar matahari merupakan salah satu faktor penyebab keringnya bibir sehingga penggunaan tabir surya pada bibir menjadi penting. Begitu juga dengan pelembab yang diperlukan agar kelembapan bibir tetap terjaga saat melakukan aktivitas seharian.
  • Pilih lipstik yang sesuai dan mengandung pelembab

    Saat membeli kosmetik, perhatikan kandungannya. Pilih kosmetik atau lipstik yang mengandung emollient dan berbahan alami serta mengandung pelembab.
  • Basahi bibir saat merasa kering dengan air putih

    Membasahi bibir jangan dengan menjilati bibir, karena dalam air liur terdapat kelenjar dan enzim yang dapat membuat iritasi pada bibir sehingga bibir akan semakin kering. Cukup gunakan air putih atau minum segelas air putih untuk membasahi bibir.
  • Minum 8 gelas air putih setiap hari

    Hal ini dapat mencegah terjadinya dehidrasi yang dapat membuat bibir menjadi kering.
  • Segera bersihkan sisa lipstik sebelum tidur

    Sisa lipstik dapat dibersihkan menggunakan sikat gigi yang lembut dan scrub bibir untuk menyikat bibir dengan gerakan memutar selama beberapa menit. Dapat pula menggunakan handuk lembut yang dicelupkan ke dalam air hangat untuk membersihkan bibir.
  • Konsumsi sayur dan buah

    Pilih sayur dan buah yang mengandung vitamin C, B, E dan mineral. Kadar air yang terdapat pada bibir juga membantu tubuh terhindar dari dehidrasi. Mengenai mengapa buah bermanfaat dan kandungan apa saja di dalam buah, dapat Anda baca di artikel: Konsumsi Buah untuk Kesehatan
  • Jauhi gaya hidup merokok atau minum alkohol

    Bahan kimia yang terdapat pada rokok dapat menyebabkan warna hitam pada bibir. Sedangkan alkohol dapat membuat dehidrasi yang berakibat bibir menjadi kering.
  • Oleskan pelembab bibir pada malam hari sebelum tidur

    Selain menggunakan pelembab bibir yang dijual, Anda dapat menggunakanmadu sebagai pelembab alami yang dapat memberikan nutrisi pada bibir.
  • Melakukan pemijatan bibir dengan menggunakan minyak zaitun

    Pemijatan akan membantu peredaran darah pada bibir menjadi lancar sehingga bibir tetap sehat. Anda juga dapat menggunakan minyak zaitun untuk melakukan pengolesan pada bibir pada saat memijat bibir Anda.

Dengan mengetahui penyebab masalah bibir kering dan pecah-pecah serta bagaimana cara pencegahannya, tentu Anda akan lebih memperhatikan organ tubuh yang mungil di wajah Anda ini. Dan wajah cantik mempesona akan menjadi milik Anda.


p/s:nani amik nie dari http://kumpulan.info/cantik/tips-kecantikan/37-tips/112-cegah-bibir-kering-dan-pecah.html..saja jer nak kongsi ngan korang semua..

selamat membaca yer sayang2 semua...

Taylor Swift - You Belong With Me

Wednesday, February 9, 2011

~Aku tak suka ko...~

Salam...

entry today...

aku benci ko..tak suka ko..memanglah itu sifat yang tak baik..
tapi aku memang tak leh terima ko dalam kehidupan aku..
...
jangan nak STALKER kitaorg leh tak..
aku tak suka ko lah perempuan...
faham2 jerlah..
ko jangan nak NYAMAR lah!!!aku taw sapa ko...
tak payah tipu2 lah yer perempuan...
aku pun bahagia ngan Bf aku..
Bf aku bila aku sebut nama ko..
dia benci..dia tak suka taw tak...

so..sekian..terima kasih..
sapa makan cili..dia terasa pedasnya!!!

Monday, February 7, 2011

~Setelah 3 tahun lebih kita bersama...kini terpisah jua...~

Salam....

Sedih nye...yer..arini..entry itu yang dapat ku katakan..waaaaaaaaaaaaa......
apa kena ngan entry aku untuk arini????????
Mari kita mulakan yer....

sayang....sedihnya..sedih sangat..setelah begitu lama kita bersama..
ini yang terjadik pada hubungan kita..
3 tahun kita bersama...menempuhi hari2 bersama...
panas..sejuk..siang...malam....
kau sentiasa temankan diri aku...
mendengar rintihan..
ratapan..tangisan....kesedihan dan semuanya....
kau membuatkan aku bahagia..
membuatkan aku merasa hidup ku bererti....

dikala aku kesusahan..kau bayak membantuku...
walaupun kadang2 kita akan terpisah seketika ketika aku sedang exam..or kuiz...
tapi ko akan sentiasa bersama ku..
ko membuatkan aku puya hidup seperti bila ko tiada...aku pun rasa sunyi...

kini....ko telah tiada...
ko meninggalkan aku...
setelah ku taburkan bermacam2 padamu..
kasih sayang...suka duka....semua bersama....
sedih nie...huhu...
walaupun kita baru berpisah seketika..namun...
aku tak rela...

Sayangku....
terima kasih kerana bersama ku...
aku sanggup tugu mu asal kan mu kembali padaku...
Owh sayangku...Owh LAPTOP KU...
LAPTOP ACER ku..
cepatlah kembali...
aku dah bosan lah...
tanpamu...
waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...............


sekian terima kasih......

Bingkisan Kasih...

Siti Rosnani Bte Mokri

Saturday, February 5, 2011

rindu...

Salam...

ye..entry arini..entry baru..sorry sangat...
dah lama tak update my blog..
nak kata tak online..ari2 online..tapi maybe malas kot..ehhe
entry arini "RINDU"...
yeah..aku rindu nak update blog aku nie sebenaryan..hehehhe

ok..kita mulakan cite...

sekarang..dah dekat 1 bulan lebih aku kat melaka..
happy gila2..
dapat kawan2 yng gila2...otak best....
first kelas dah dikejutkan ngan peragai mereka2 yang gila...*tapi best
antaranya rakan baru kami adalah...
WAN SHAH..HAZIM...PUDING...TOBA....
nie yang kitaorg kenal2 mula2 tu..diaorg GILA...hehe
pastu mulalah kitaorg kenal lain2...
SHAM..ZAMIR..JU..JIJAH...APAI..JANAT...AISYA..FIZA...SYAZA..EKIN..CAR...AMIZA..
ramai lah lagik..hehehe..
diaorg memang best....semua satu kelas gila2..
betul lah orang kata..TAK KENAL MAKA TAK CINTA...
macam aku n bf ku..*nak jugak masuk kan pasal bf aku yang tak hensem tu..hehe
dorang nyer peragai mengingatkan kepada ex classmate time diploma lah..
RINDU KAT EXCLASMATE OM DIP dulu..huhu..
konvolah baru jumpa..

hari2 di Melaka.so far so good..
dapat housemate yang gila2 jugak...
IJAN..KENT...SAFEE..and 2 orang budak yang agak nerd...AMNI N EL.
tapi so far..semua under control...
hopefully dorang akan gila2 sampai bila2..heheheh

so...cukup sampai disini..insyaAllah lepas nie saya akan merajinkan diri mengupdate blog saya lagik k.hehe..miss u lah blooooooooooooooooooooogggggggggggggggggggggggg.....

thank kepada sesapa yang still read my blog...
blog yang simple..
blog yang gila..
blog yang bosan...
blog yang mewarnai hidup ku..
blog kekasih hati aku yang ke seribu...hahhaha..

still chill..............